Amikor belekezdtem a FoglaljOrvost.hu-ba, azt gondoltam, ez a sajátom, éppen ezért nincs is szükségem külső segítségre, együttműködésre, hiszen a saját vállalkozásnak pont az a lényege, hogy egyedül is megáll a lábán az ember. Kellett egy kis idő ahhoz, hogy rájöjjek: megállni a lábunkon nem jelenti azt, hogy egyedül kell dolgoznunk, sőt.

Együtt gyakran könnyebb, mint egyedül!

Együtt gyakran könnyebb, mint egyedül!

Ha körbenézünk, akkor feltűnhet, erre már mások is rájöttek. Könyvesboltok és kávéházak fognak össze, hogy kölcsönösen növeljék a vásárlók számát; divatbloggerek próbálnak ki, majd reklámoznak kozmetikai szereket felkérésre; a fesztiválokat adott sörgyárak szponzorálják, cserébe pedig csak azt a fajta sört lehet kapni a helyszínen; mi pedig a Sanoma kiadó egészségügyi részével fogtunk össze. Ha követjük ezt a mintát, és hozzátesszük, hogy bizony a magánpraxisok is vállalkozásnak tekinthetőek bizonyos szempontból, levonhatjuk a következtetést: a magánpraxisokat is fellendítheti, ha együttműködnek valakivel vagy valamivel. De mikben érdemes gondolkozni?

Nem szabad figyelmen kívül hagyni a többi orvost

Bizony, néha érdemes összefogni a „konkurenciával”. Ez a kölcsönös segítést jelenti, és bár ebből a másik orvos is profitál, Ön is, viszont egy harmadik konkurens nem. Ráadásul egy szakmaibeli barát sokat adhat ahhoz, hogy sikeres legyen praxisa, s Öntől is sokat kaphat.

  • Megbeszélhetik például, hogy egymáshoz küldik a pácienseket. Ha megegyezik a szakterületük, ez hasznos lehet, amikor az egyikük nyaral, és a másik személy elérhető a praxisában, így segíteni tud a sürgős esetekben. Ha pedig különböző területen dolgoznak, folyamatosan segíthetik egymást azzal, hogy ajánlják a másikat a pácienseknek, ha olyan kezelésre szorulnak…
  • Melyik kezelés hogyan hatott? Milyen új eszközök vannak a piacon? Sikeres-e az új módszer? A tapasztalataikat is megoszthatják egymással!
  • Ha valamilyen fontos szakmai rendezvényről hall, továbbadhatja a hírét – s cserébe biztosan nem felejtkeznek meg Önről sem hasonló esetben.

Keressen fel kisebb-nagyobb egészségügyi portálokat!

Egyre több páciens informálódik az internetről. Ha van valamilyen tünetük, egyszerűen beütik a keresőbe, és lecsekkolják, mi lehet a baj. Ugyanakkor ők is igyekeznek kiszűrni a hiteles forrásokat – s mi lehet hitelesebb egy összeszedett írásnál és egy praktizáló doktor nevénél? Ezt az egészségügyi portálok is tudják, így szívesen összefognak szakorvosokkal, s megjelentetnek tőlük laikusoknak is érthető cikkeket, valamint felfogadják őket, hogy aktívan részt vegyenek az „Orvos válaszol” rovat frissen tartásában. Hogy ki nyer ezzel az együttműködéssel? Mindenki! A páciens megbízható információhoz jut, az egészségügyi portál hitelessége nő, az Ön neve pedig egyre inkább elterjed a potenciális páciensek körében, így sikeres lesz praxisa.

DeathtoStock_Desk5

A kezdeti lépések mellé nem árthat egy nagy támasz

Saját magánpraxist fellendíteni idő, de szerencsére megvan az a lehetőség, hogy a kezdetekben egy másik, orvosokat összegyűjtő rendelőben is praktizáljon. Itt kialakíthatja saját pácienskörét, gyűjthet olyan betegeket, akik kifejezetten Önhöz ragaszkodnak majd a későbbiekben, és felkeresik az Ön saját praxisát is.

Szerepeljen online orvos-keresőkben!

Sok olyan honlap van, ahol orvosokat gyűjtenek össze, a pszichológusok például a pszichologuskereso.hu-ra iratkozhatnak fel, a Webbetegnek is van kifejezetten orvos-kereső része, de erre is jó maga a FoglaljOrvost.hu is, ahol azonnal időpontot is foglalhatnak a potenciális páciensek. Az online jelenlét nagyon fontos, és nem szabad, hogy megálljon a saját honlapnál, hiszen annak bármilyen jók is a kereső beállításai, csak egy a sok közül, és nem jut el annyi új pácienshez, mint várná.

Ön gondolkozott már azon, hogy praxisa érdekében együttműködjön valakivel vagy valamivel? Ha igen, kire, mire gondolt? Írja meg nekünk egy kommentben!