Gyorsan telik az idő, úgy érzi, ez nem az Ön napja, és minden kicsúszik a kezei közül… Mivel mindenki emberből van, ez Önnek is megbocsátható! Azonban a váróteremben ülő páciensek csak egyre idegesebbek, és ezt nem titkolják el akkor sem, amikor belépnek a rendelőjébe. Kerülje el ezt a helyzetet egy-két apró trükkel! Tegye élvezetessé a várakozást, és azt máris jobban elnézik a betegek!

Előző bejegyzésemben hangulatbefolyásoló apró ötleteket adtam, a mostaniban arról lesz szó, hogyan lehet „lefoglalni” a pácienst, hogy lehet játékossá, interaktívvá vagy éppen informatívvá tenni a várakozást. Higgye el, nem is kell hozzá sok minden!

Forrás: http://www.topboxdesign.com/

Tegyen ki újságokat!
Forrás: http://www.topboxdesign.com/

Egy kis „elterelő hadművelet”

Foglalja le magát a saját várótermében! Mit tud csinálni, amíg várakozik? Például rakott ki:

 • újságokat, hogy legyen mit olvasnia annak, aki egyedül érkezett? Ezek nemcsak egészségügyi lapok lehetnek, de wellness vagy pszichológiai kiadványok, gyerekmagazinok is. Emellett napilapot is kitehet, vagy, ha nagyon „extrém” szeretne lenni, minőségibb pletykalapokat – így mindenkinek lesz olvasnivalója. Arra azonban mindig ügyeljen, hogy ezek a lapok ne legyenek túl régiek vagy agyonolvasottak, bizonyos időközönként cserélje őket!
 • játékokat, ha a páciensek épp nem akarnak valami komolyban elmélyülni? Érdemes olyanokat kirakni, amiket egy, illetve több ember is tud játszani, az esetleges gyerekekről nem is beszélve: nagy szemű kirakókat, Rubik-kockát, kártyapaklit.
 • tehet ki egy dobozt a véleményeknek, javaslatoknak! Így fel tudja mérni, mi tetszik és mi nem tetszik pácienseinek.
 • egy információ dús parafatáblát is kitehet. A parafatábla nem túl drága, ráadásul eléggé sokáig bírja a használatot, és ha esztétikusan helyezeti el rajta a papírokat, a terem egyik dísze is lehet.
Egy-két érdekes kép is kikerülhet! Forrás: http://www.nasrfootandankle.com/jfn-foot-care.html

Egy-két érdekes kép és cikk is kikerülhet!
Forrás: http://www.nasrfootandankle.com/jfn-foot-care.html

Hogy mi legyen a táblán?

Csak a saját fantáziája szabhat határt a parafatábla tartalmának! Azért összeírtam néhány tippet…

 • Ha van valamilyen új szolgáltatása, érdemes arról írni néhány alapvető információt!
 • Ha valamilyen önsegítő csoport vagy egyesület aktív tagja, arról is hírt adhat itt pácienseinek.
 • Kirakhatja legújabb önéletrajzát, így az újabb páciensek is tudni fogják, milyen háttérrel rendelkezik. Ha nem elégedett CV-je kinézetével, készíttethet kreatív önéletrajzot is, de ha eléggé jól bánik a Microsoft Worddel, saját maga is megszerkesztheti azt!
 • Apróságokat is közzétehet itt: heti (orvosos) viccet, egészségügyi vagy wellness tippeket, recepteket.
 • Ha írtak Önről valamelyik újságban, vagy Ön írt valamelyik újságba, büszkélkedjen el a cikkel!
 • Nem érdemes eltitkolni páciensei véleményét sem. Köszönő levelek, online vélemények, néhány kedves szó a pácienstől – nyugodtan kerüljön ki a parafatáblára!
 • A tábla tetején pedig foglalja össze röviden a mission statementjét: azt a három célt, amit szeretne elérni. Például: „Betegápolás (1) lelkiismeretesen, (2) szakszerűen, (3) barátságosan.”
 • Ügyeljen arra, hogy olyan helyre tegye a táblát, ahol nem okoz „forgalmi dugót”, ha valaki nézegetni szeretné!

Ezek után hogy tetszik a váróterme? :) Igaz, hogy elég néhány ötletes apróság, és érezhetően jobb a hangulat? Remélem, a páciensek viselkedésében is látszik ez!