Gyorsan telik az idő, úgy érzi, ez nem az Ön napja, és minden kicsúszik a kezei közül… Mivel mindenki emberből van, ez Önnek is megbocsátható! Azonban a váróteremben ülő páciensek csak egyre idegesebbek, és ezt nem titkolják el akkor sem, amikor belépnek a rendelőjébe. Kerülje el ezt a helyzetet egy-két apró trükkel! Tegye élvezetessé a várakozást, és azt máris jobban elnézik a betegek!

Forrás. yelp.com

Hangulatos színek, kedves formák.
Forrás: yelp.com

Ha kellemesebb a környezet, a beteg szívesebben vár. Van mivel lekötnie magát, jók a fények és az illatok, már-már otthon érzi magát. Ráadásul a váróterem az a hely, ahol az első benyomásokat szerzi új betege, miért ne használná ezt ki? Íme, néhány alapvető tipp, amellyel igazán hangulatossá teheti várótermét!

Mintha először járna itt…

Nézzen körbe várótermében úgy, mintha most járna ott először! Közben figyeljen olyan apróságokra, amelyekre önmagától, rutinos visszatérőként nem szokott. Pedig ezek sokat számítanak, az apróságokból áll össze az egész! Például:

  • van parkolóhely a rendelő közelében?
  • könnyen nyitható az ajtó, vagy szorul?
  • ha van sorszámkiadó gép, rendesen működik?
  • ha van sorszámkiadó gép, könnyen használható?
  • ha van recepció, könnyen el lehet jutni hozzá?
  • milyen benyomások érik, ha benéz a váróterembe? Zsúfolt, otthonos, netán szigorú a közeg?
  • milyen a szoba hőmérséklete?
  • milyen a szoba illata?
  • milyenek a fényviszonyok?
  • ha játszanak valamilyen zenét, megfelelő a hangereje?

 

Egy-két növény, hangulatos fények. http://www.canvaspress.com/

Egy-két növény, hangulatos fények.
Forrás: http://www.canvaspress.com/

Váróteremből nappali

Ezekkel a kérdésekkel már fel tudja mérni a váróterem általános hangulatát. Bár az „orvos” szóról az emberek többségének nem az „otthonos” vagy „kényelmes”, esetleg „hangulatos” szó jut az eszébe, a váróteremben mégis erre az összhatásra érdemes törekedni. Ez egyrészt oldja a feszültséget a betegben, ellazítja, míg a kezelésre vár, hiszen hangulatos környezetben szívesebben tölti az idejét, mint egy sivár teremben. Másrészt pedig megjegyezhetőbbé, jellegzetesebbé teszi a rendelőt, hiszen Magyarországon nem „nappali-jellegűek” a várótermek. Pedig lenne rá igény! Íme, néhány apró tipp, amellyel feldobhatja a váróterem hangulatát:

  • ha a székek mobilisak, akkor ne katonás sorokba rendezze őket, hanem egymással szembe, egymásra merőlegesen, kicsit lazítva az összhatáson! Különböző szociálpszichológiai felmérések kimutatták, hogy így az emberek könnyebben és gyorsabban kezdenek beszélgetésbe. Ha átrendezi a termét, még az is lehet, hogy nem egy barát vagy szerelmes pár talál itt egymásra várakozás közben. :)
  • legyen jó a világítás! Félhomályban vagy villogó lámpa alatt ülni senki sem szeret, arról nem is beszélve, hogy még a szemet is roncsolja.
  • tegyen ki hangulatos tárgyakat! Sokan akváriumot vagy növényeket szoktak elhelyezni a termekbe, mondván, hogy azok nyugalmat árasztanak. Azonban ezek gondozása állandó feladat, és egy akvárium három hallal önmagában nem elég. Képek a falon, esztétikusan elhelyezett újságok a kisasztalon, dísztárgyak, információ-gazdag parafatábla, ezek tudják igazán feldobni az összhatást. Nézzen körbe otthon, és amire nincs szüksége, használja fel várótermében!
  • ne legyen „kórház-szag”! Az orvosi rendelőknek eléggé jellegzetes illata van, azonban nem kell, hogy a váróteremben is ezt érezze a páciens. Illatosítóból ezer féle van: olyan, ami csak áll, és árasztja magából az aromát; olyan, ami beállított időközönként fúj egyet; megint másik pedig mozgásérzékelő. Nyugodtan próbáljon ki egyet! Mivel itt a tavasz, valamilyen virágos illatút ajánlok, az igazán hangulatos!
  • a tavaszi időszakban néha-néha egy frissen vágott csokorral is „meglepheti” pácienseit. Ki ne nézne szívesen egy csokor vadvirágot vagy nárciszt?
  • tegyen ki egy kancsó friss vizet vagy teát műanyag poharakkal! Így azok a páciensek is felfrissíthetik magukat, akik nem hoztak valamilyen üdítőt.
Fotelek és kisasztal - szinte már kész nappali! http://www.interfaithdentalclinic.com

Fotelek és kisasztal – szinte már kész nappali!
http://www.interfaithdentalclinic.com

A sorozat következő részében olyan apróságokról lesz szó, amelyek könnyen megvalósíthatók, egy kevés kreativitást igényelnek, és érdekessé tehetik a várakozást, leköthetik a pácienst!