A világjárvány minden gazdasági szereplőt súlyosan érint, a magánegészségügyi vállalkozások is egyre nehezebb helyzetben vannak. Az országban kihirdetett veszélyhelyzet tapasztalható visszaesést okozott a privát ellátásban. A FoglaljOrvost.hu és a Praxisakadémia közel 100 intézmény vezetőjét kérdezte meg tapasztalatukról, a válság gyors hatásáról.

Bár Európa déli és nyugati feléről már rendkívül riasztó hírek éreznek, a hazai privát egészségügyi vállalkozások 18%-a még nem érzékelte a koronavírus aggasztó gazdasági hatását, ugyanakkor a többség (63%) működőképes maradt, de egyértelműen érzi a világjárványt praxisa forgalmán.

Ha a járványhelyzet betegforgalomra gyakorolt hatását vizsgáljuk, a vállalkozások közel fele nagy mértékű visszaesést tapasztalt, 38%-uk azonban 25%-nál kisebb csökkenésről számolt be.

A kérdések összeállításakor a leginkább arra voltunk kíváncsiak, hány rendelő tart zárva a kutatás kezdetén, március 16-tól. Bár idővel ez minden bizonnyal változik, ezen a héten a válaszadó praxisok 28%-a már zárva tart, míg 52%-a próbál talpon maradni, biztonsági és ésszerűsítési intézkedésekkel.

Ha azonban a praxisok jövőben terveit nézzük, kiderül, 66%-uk egyértelműen az időleges bezárásról döntött, vagy tervez dönteni. A vezető elképzelések között szerepel az online konzultáció bevezetése, valamint a home office munkavégzés, ott ahol lehetséges. Kis mértékben bár, de felmerül a szakorvosok, szakdolgozók elbocsátása, illetve a marketinges kiadások csökkentése.

A még nyitva tartó rendelőknél a 3 leggyakoribb biztonsági intézkedés a sűrűbb fertőtlenítés, a váróban kihelyezett kézfertőtlenítő, valamint az ott maximalizált létszám. De ugyanígy jellemzőnek tekinthetjük a bejelentkező páciensek előszűrését, egyrészről a koronavírus-fertőzést kizárandó, másrészt arra törekedve, hogy csak valóban indokolt esetben menjen a rendelésre a páciens.


Bár környezetünk napról napra, óráról órára változik, a válságtervezést és hangulatot nagyban befolyásolja, milyen hosszú válságra számítanak a szereplők. A privát egészségügyben a kutatás során megkérdezett vállalkozások vezetőinek döntő többsége 3 hónapnál rövidebb krízissel számol, a válaszadók mindössze 24%-a gondolja úgy, hogy akár 6 hónapig is eltart, mire a járványhelyzeten és a vele együtt járó mélyebb válságon túllesz az iparág.

A nem reprezentatív kutatást 2020. március 15-17. között végeztük el, az értékelés 99 válaszadó véleményét tükrözi. A válaszadók 45%-a egyszemélyes praxist képviselt, 21%-uk maximum 5 fős rendelőt, 11%-ban voltak a 6-10 fős rendelők, 14%-ban a 11-30 fős ellátók, végül 8%-ot adtak a 30 főnél nagyobb szakorvosi létszámot foglalkoztató privát egészségügyi szolgáltatók.
A tartalom és grafikák részben vagy egészben történő közlése csak a portál engedélyével lehetséges.

Ismerje meg a privát egészségügyi vállalkozásoknak készített válságterv-javaslatunkat!