Nem megszokott orvos-téma következik: a divat! Amennyire elhanyagolt és hihetetlennek tűnő téma az öltözködés magánorvosi kontextusban, annyira fontos is. A ruházat pozicionál, bizalmat kelt, a sikerességhez vezet.

iStock_000012568349Small

Ön mit visel rendelőjében?

A magyar magánorvosokra gondolva azt mondanám, három típusa van, már ami az öltözködést illeti. Van a régi típusú, kicsit elnyűtt köpenyt viselő; van a tökéletesen fehér, tekintélyes, orvosi szettbe burkolózó; és végül a professzionálisan elegáns, aki nem konkrétan orvosi ruhát visel, de ha a páciens ránéz, pontosan tudja, hogy hozzá jött, ő a doktor.

A három közül én az utolsót javaslom.

A kényelmesen elegáns ruházat kiküszöböli az első két típus hibáit. Nem kelt automatikusan belső feszültséget, ugyanakkor az elegancia miatt tekintélyt, magabiztosságot és sikerességet sugároz. Ráadásul ezzel pozícionálhatja is magát: ha elegánsan öltözik, nyilvánvalóan elegánsabb pácienseket vár, olyan embereket, akik törődnek magukkal és remélhetőleg az egészségükkel is aktívan foglalkoznak. Így sikeressé öltözheti saját magát!

A fehér köpeny már egy fokkal rosszabb megoldás. Tiszteletet ébreszt ugyan a páciensben, pontosan pozícionálja, hogy egy szakmailag makulátlan orvossal áll szemben; ugyanakkor ez egyfajta szakadékot is eredményezhet orvos és páciens között. Ha valamilyen egészségügyi baja van, eleve ideges a beteg, ezt az idegességet csak még jobban növeli, ha meglátja az a fehér köpenyt, amiből tudat alatt is arra következtet, hogy most híreket fog hallani, és lehet, hogy rosszakat.

Végül pedig az elszürkült, zsebénél tintafoltos ruhát, amely csak elavult orvosi szolgáltatásokat idéz fel, mindenképpen érdemes elfelejteni, ne a szekrényébe süllyessze be, hanem azonnal vágja a kukába! A páciensek egyszerűen ennél jóval többet várnak el, ha belépnek egy magánrendelőbe. Ott mindennek bizalmat kell sugároznia, és ehhez a ruha is hozzá tartozik.

Persze az sem mindegy, hogy közben milyen a környezete. A rendelőnek és a váróteremnek is ezt a rendezett, ám otthonosan elegáns hangulatot érdemes sugároznia, akár csak az Ön munkatársainak. Érdemes egyfajta dress code-ot megbeszélni munkahelyi szinten, tisztázni az alapokat, hogy az eleganciával együtt járjon a rendezettség (önmagában egy márkás ruha nem elég), ugyanakkor ne tűnjenek megközelíthetetlennek a páciensek számára, sőt, tudják, hogy számíthatnak Önökre. Mivel az Ön rendelőjében „nemcsak” orvosok dolgoznak, hanem törődő, mindenre odafigyelő, megbízható és tudatos emberek.

Tipp! Érdemes névtáblákat kirakni. Ha nem szeretné munkatársait rávenni arra, hogy a ruhájukra tűzzék nevüket, tegyék ki jól látható helyre az asztalukra! A pácienseknek jól fog esni, hogy tudják az asszisztens, a recepciós nevét, akkor is, ha csak először keresik fel az Ön rendelőjét.

Természetesen a ruha önmagában nem teszi az orvost, de nagyon fontos része lehet. Stratégiai szempontból ugyanúgy elengedhetetlen, mint az üzletemberek számára, kellemesebb érzést kelthet pácienseiben, ráadásul Ön is változatosabban öltözködhet a hétköznapokon. Ha teheti, vezesse be praxisában!