Manapság az internet révén pillanatok alatt eljutnak az információk a világ egyik pontjából a másikba, így egy-egy online megnyilvánulás nagy botrányokat kavarhat. Gondolt már arra, hogy egy beteg bejegyzései akár az orvosi világra is hatással lehet? Amerikában egy 15 éves lány kommentjei kavarták fel az állóvizet.

„Beteg vagyok – figyeljenek rám!”

Morgan Gleason agyhártyagyulladással került kórházba januárban, és néhány nap után megunta, hogy az ott dolgozók nem veszik őt emberszámba. Anyja segítségével és az internet nyújtotta lehetőségek kihasználásával megosztotta a helyzetről alkotott véleményét a nagyvilággal: Youtube-ra feltöltött videójában arról panaszkodik, hogy a kórházban dolgozók ok nélkül felébresztik, ráadásul nem kommunikálnak vele rendesen. „Nem törődnek azzal, hogy itt beteg emberek fekszenek? Ha ilyen zajos lettem volna, amikor a testvérem beteg volt, az anyukám felpofozott volna!”

A mondanivaló csak egy dolog

Gleason látszólag egy apróság miatt panaszkodott (hiszen az ideiglenes alvásmegvonás nem olyan nagy dolog, mint egy műhiba), szavai mégis hamar bejárták az országot, majd a világot is. A lány nemcsak a Youtube adta lehetőségeket használta ki, hanem saját Twitter oldalt is létrehozott, amelyen sokan megdicsérték, amiért ki mert állni jogai mellett.

Az adott történet is azt példázza, hogy az internetnek egyre nagyobb szerepe van az életünkben és az orvoslásban egyaránt. Ebből érdemes tanulni: a közösségi média nemcsak a rossz események megosztására alkalmas, hanem a pozitív élethelyzetekére is. A médiatudatosság pedig nem csak a fiatalok privilégiuma – a ’90 előtt születtek is élhetnek előnyeivel. Ezt szakemberként tartsa észben és használja ki!