ComputerEgy tegnapi tanulságos történet margójára. Előadásokon elhangzik tőlem ez a mondat, de amíg nincs gond, általában senki sem veszi komolyan: Saját, bérelt, vásárolt média felületek.

Az internettel kapcsolatban, ne tévesszen meg minket a látszat, az “ingyenes” felületek, marketing eszközök sokasága kínálkozik, de igencsak nagy lehet az áruk.

Az Orvos válaszol oldalakon (Házipatika, Webbeteg, Családi Lap), sokszor évek hosszú munkája eredményeként akár több ezer megválaszolt kérdés és válasz található, ám csak reménykedni tudunk, hogy a tartalom az idők végezetéig fent is marad. Pont egy ilyen esettel találkoztunk tegnap, ahol a leglátogatottabb egészségügyi portál távolította el a több ezer választ tartalmazó orvos profilt (reméljük még sikerül majd feléleszteni, de nincs rá garancia), miközben az adott Doktornő oldallátogatottságának gerincét adta az onnan érkező forgalom és ismertség.

Ha valaki sok munkával Facebook közösséget építi, könnyen hoppon marad, amikor észreveszi, hogy a játékszabályok folyamatosan változnak. Soha sem szabad felejtenünk, hogy a felület nem a miénk, így a Facebook kénye kedve szerint bármikor törölheti, blokkolhatja oldalunkat, mi ki vagyunk szolgáltatva. A Facebook mellé (vagy előtt!) mindig kötelező az e-mail adatbázis építés, hiszen jó esetben legalább e-mailben elérjük partnereinket, ha a Facebook egyszer arra kényszerít.

Ugyanez igaz a blog.hu oldalakon írt blog bejegyzésekre vagy az …extra.hu ingyenes tárhelyen tárolt weboldalakra. Így kérve kérek mindenkit, ha végre rászánja magát weboldal vagy blog készítésére, csakis fizetett (évi pár ezer forint), saját tárhelyen tároljuk,  hogy mindig a mi kezükben maradjon az irányítás.

A Kérdések-Válaszok tartalmat pedig érdemes saját weboldalon belül (is) kialakítani, nagyon szép forgalmi eredményeket lehet idővel ott is elérni és nem kell attól félni, hogy az a sok befektetett munka egyszer csak elvész.

Összefoglalásképpen: használjuk az “ingyenes” marketing lehetőségeket, de legyünk tisztában vele,  hogy csak az a mienk, amiért fizetünk!!