Banálisnak tűnik, mégis fontos arról beszélnünk, hogyan tökéletesítse online konzultációs megjelenését!

Emlékeztetőül a gyakorlati tennivalók, hogy minél hamarabb elinduljon virtuális konzultációja:

 • Válasszon egy online felületet, ahol könnyen tud videotelefonálni, videokonferenciát folytatni!
 • Határozza meg a konzultáció körülményeit, úgy mint időtartama, ára, vagy például szükséges-e előzetes szűrőkérdések megválaszolása (asszisztensének, vagy akár online)!
 • Alakítsa ki a leletküldés feltételeit – válasszon GDPR-kompatibilis fájlküldő rendszert, semmiképpen ne használjon ingyenes Google-megoldásokat!
 • Találja ki az előzetes fizetés módját, ki és hogyan fogja a díjbekérőt elkészíteni, a páciensnek kiküldi, valamint hogyan történik a beérkezett utalás ellenőrzése.
 • A pácienst a konzultáció előtt tájékoztatni kell a csatlakozás technikai feltételeiről.
 • A konzultációt követően készítse el az orvosi dokumentációt, valamint a számlát, melyet e-mail-en (és/vagy postán) juttat el a páciensnek.
 • Jelentkezzen fel a FoglaljOrvost.hu-ra, ahol a telefonos-, videos/online konzultációra nyitott szakorvosokat kiemelten mutatjuk be.

Ha ezeken kialakította, a személyes találkozó körülményeit kell tökéletesítenie. Néhány tippünk ehhez: 

 1. Ellenőrizze az internetkapcsolatot!

Legyen megbízható, stabil. Még jó otthoni internetkapcsolatnál is előfordul akadályoztatás, ha a konzultációs idejében a család több tagja éppen filmet néz a neten. Ha lehetősége van, vezetékesen csatlakoztassa az internetet, ne wifi-n.

 1. Válasszon megfelelő kamerát!

Ha számítógépe alapkamerája nem elég erős, az kép nem elég éles, szerezzen be egy kamerát, hogy a képminőség megfelelő legyen!

 1. Öltözzön fel, mintha a rendelésén lenne!

Érdemes pontosan úgy megjelenni, ahogy a rendelőben szokott megjelenni. Az urak vegyenek inget, a hölgyek, ha szoktak, most is sminkeljék ki magukat! Deréktól lefelé akár pizsamában is maradhat :)

 1. Tesztelje a helyszíneket, válasszon olyan semleges hátteret, ahol a háttér részletei nem vonják el a figyelmet.

Ha a lakásából konzultál, figyeljen az apró részletekre, ne legyen látható privát részlet, gyerekfotó, ami csak Önre és családjára tartozik.

 1. Tesztelje a fényviszonyokat, nézze meg arcát próbafelvétel során, milyen világítással tudja arcát még jobb színben feltüntetni.

Ha a nem jók a fényviszonyok, túl világos vagy éppen túl sötét van, arca szürkébbnek, fáradtabbnak tűnhet, a hölgyek ráncai szembetűnőbbek.

 1. Ellenőrizze a hangviszonyokat, mind a számítógép hangszóróját, mind mikrofonját, készítsen próbafelvételt.
 2. Állítsa be a kamerát megfelelően!

Tesztelje melyik a legjobb beállítás, ahol jól látható (nem túl közel, nem túl távol), szeme legyen a kamerával kb. egy magasságban. Ha túl fentről vagy alulról látható, esetleg oldalról, ezek, bár nem zavarják az orvosi konzultációt, a személyes kapcsolatot, a konzultáció minőségi megítélését igen.

 1. A konzultáció idejére igyekezzen csöndes, nyugodt helyre vonulni.
 2. Kapcsoljon ki minden olyan programot, amire a konzultáció során nem lesz szüksége.
 3. Készítse elő számítógépén azokat az információs anyagokat, melyet a képernyőjén meg kíván majd osztani.
 4. Kezdjen pontosan!
 5. Bár megszokott munkáját végzi, a távkapcsolat mégis egy más minőség, adjon lehetőséget a páciensnek kérdezni, ügyeljen rá, hogy ne vágjanak egymás szavába.
 6. Zárja le hatékonyan!

A konzultáció végeztével foglaljon össze minden információt, ahogy rendelésén is megteszi, ezúttal egészítse ki azon tájékoztatással, mely dokumentumhoz (orvosi vélemény, számla) hogyan jut hozzá a páciens.