A budapesti magánrendelők harmada 3 kerületben összpontosul, nevezetesen a II., XIII. és XI. kerület adja a legtöbb magánrendelést – nyilatkozta a napokban egy ingatlanpiaci szakértő. Kiváncsiak voltunk, a mi statisztikáink mit mutatnak.

Rengeteg rendelővel állunk kapcsolatban, és sokszor már a rendelő nyitása előtt megkeresnek orvospartnereink, segítsünk az optimális hely kiválasztásában, kialakításában. Sok szempontot kell figyelembe venni, és azt mondhatom, bár vannak aranyszabályok, nincsenek mindenki számára érvényes elvárások. Specializációtól és a szakorvos személyétől is függ, egy a belvárostól távol eső önálló klinika lesz a jó helyszín, vagy egy jó parkolási lehetőséget kínáló külsőbb kerület, vagy egy szinte csak tömegközlekedéssel megközelíthető, belső kerületi magánrendelő. Ami mindenkire érvényes, hogy a rendelő a helyszínen megfelelően ki legyen táblázva, illetve a megközelítésről (autóval vagy tömegközlekedéssel, parkolási lehetőségek) előzetesen tájékoztassunk a pácienst.

Ha megvizsgáljuk a rendelkezésre álló statisztikákat (forrás: FoglaljOrvost.hu), azt tapasztalhatjuk, hogy a budapesti magánrendelések 2/3-a a pesti oldalon található meg. Ugyanakkor a hivatkozott ingatlanszakértői nyilatkozatot csak megerősíteni tudjuk, az általunk látott számok szerint a rendelések 34%-a ebben a 3 kerületben található.

A TOP5-be a fentieken kívül még két budai kerület, a XII. és III. került be. Ha ezt az 5 kerületet – 4 budait, valamint a XIII. kerületet – együtt vizsgáljuk, az derül ki, a budapesti magánrendelések majd’ 60%-a itt összpontosul.

Gondolhatnánk akár, hogy a tehetősebb, budai kerületek tartják el a magánrendelőket, de más forrásokból és tapasztalatból tudjuk, hogy a privát egészségügy növekedése minden társadalmi réteget érint, hiszen a korábbi évekhez képest 20%-kal növekedett a privát egészségügyet felkeresők aránya a teljes lakosságot tekintve. Ugyanakkor azt is látjuk, szép, igényes, nagy forgalmú rendelőket elsősorban magánházakban, villákban, önálló építményekben érdemes üzemeltetni, ezek pedig nem a belső kerületekben találhatóak.

Bármelyik statisztikát is nézzük, fontos tudni, ebben az esetben a magán egészségyügyi intézmények számát vizsgáltuk, nem a praktizáló orvosokat. Abban az esetben már más képet festenek a számok, egyértelműen kiderül, hogy Pesten elsősorban a több fős csoportpraxisosok, nagyrendelők, míg Budán a kisebb létszámú intézmények vannak túlsúlyban.

MentésMentés