Múlt héten frissítettük hangulatfelmérésünket, milyen hatással volt a COVID-19 okozta válság a privát egészségügyi szektorra. Közben május 4-től minden a szektor újraindulásáról, annak lehetőségeiről és nehézségeiről szólt. Gyors körkérdést intéztünk iparági véleményvezérekhez, hogy friss képet kapjunk várakozásaikról. 

Két fő kérdésünk volt:
  1. Hogy értékeli, hogyan látja az újraindulást?
  2. Meglátása szerint, miben lesz más a privát egészségügy, ha egyszer túlleszünk a válságon? 

A következőkben Dr. Kirschner András, Kovács Antal és Straub Fanni válaszait közöljük.

 

Dr. Kirschner András, a Swiss Clinic ügyvezetője

Az újraindulásra mindenkinek szüksége van, de főként a betegeknek. Az elmúlt 6 hétben az állami ellátó rendszer gyakorlatilag megállt. A Swiss Medical orvosi ügyelete napi 70 alkalommal nyújtott telefonos segítséget és napi 10-12 alkalommal kellett sürgős esetben, súlyos betegeket ellátni és kórházba küldeni. A szakrendelőnk forgalma végül csak feleződött, mivel a fogászat és a szűrések teljesen leálltak. Más szolgáltatók teljes bezárása miatt az ismeretlen, új betegek száma duplázódott. Nagy szakmai kihívásokkal találkoztunk a heveny infarktustól kezdve, a hasnyálmirigy gyulladáson keresztül, a gramm-negatív sepsis-ig. Gyakorlatilag minden jelentős betegség előfordult. Az allergia szezon robbant, sok asthmás és COPD-s beteg érkezett.
Mind vércseppes, mind PCR tesztelést elkezdtük, két hét reagens ellátási bizonytalanság után jelenleg 1000 db elvégzett teszt felett járunk. Mostanra a beszállítói kör tisztul és már csak OGYI engedélyes tesztek kerülnek felajánlásra, melyek ára is olcsóbb lett a 27% helyett 5%-os ÁFA miatt. Több PCR labor is csökkentette az árat, emiatt a Swiss Medical rendelőiben a vércseppes teszt 12500 FT-ba a PCR teszt 23000 FT-ba kerül mintavétellel és leletezéssel együtt. A védőfelszerelés még mindig drága, de nem is akarunk a teszten keresni, elég ha a betegek vissza mernek jönni a magán egészségügybe.
TREAT-SAFE kampányba kezdtünk a május 4-től.
Az újraindulás során szűréseket még nem, de daganatos vagy súlyos szív érrendszeri kockázatok miatti kivizsgálásokat már végzünk. Egyenlőre mind az orvosok, mind a betegek részéről idegenkedés mutatkozik a távkonzultációkat illetően, bár erre a telefonos és video kapcsolatot is megteremtettük. Sokszor a hatalmas adatméretű CT/MRI képek beolvashatósága a korlát, melyet a NET nem visz át.
A magánegészségügy számára nagy versenyt fog teremteni az erőre kapó állami egészségügy és láthatóan az állam költési kedve is nőtt. Az állami egészségügyből főként a Ficzere doktornő által irányított Uzsoki és a Merkely professzor által irányított SOTE lesz a magánegészségügy fő versenytársa a legjobb orvosokért és szakdolgozókért folytatott küzdelemben. Vidéken a szegedi és debreceni egyetem már visszavette a képalkotó diagnosztikát a korábbi magán üzemeltetőtől, a SOTE az IVF ellátás átvételére készül Budapesten. Az orvos képzés preszítzse nőni fog, ezt látjuk a felvételi pontszámokban is. Megjelent a piacon egy új befektetői kör, mely a Svábhegy és a doktor24 felvásárlásával szeretne új, nagy piaci szereplővé válni. A verseny nem csitul, hanem tovább éleződik a nagy szereplők között. A nagy elkölthető pénzzel rendelkező szolgáltatók, mint Affidea és doktor24 jelentős felvásárlások előtt állnak, azonban a kis orvosi csoportok tulajdonosai nagyon rosszul fognak járni a nyomott árú felvásárlások következtében. Emiatt nekik szerintem érdemes kivárni.
A magán egészségügyi piac további bővülésére számítunk, a BEK és a Medicover megőrzi abszolút piaci dominanciáját, azonban a vállalati egészségügyben a Swiss Medical válik a 3-ik legnagyobb szereplővé, ezzel a tavalyi ötödik helyünkről jelentősen fel fogunk lépni. Érdekes lesz látni, hogy az organikus növekedés vagy a felvásárlásokon keresztüli bővülés lesz a nyertes stratégia. Egyenlőre az organikusan növő szereplőket, magunkat is beleértve, megbízhatóbbnak látom a betegbiztonság és ellátási minőség szempontjából.
A válság üzemmód nálunk csak 6 hétig tartott, most a fokozatos, megfontolt, és az állam által helyesen irányított nyitást kell minden szereplőnek követni. Elsődleges marad a betegbiztonság, hogy az egészségesek és a betegek egy intézményben lehetőleg ne találkozzanak. Ebben az elkülönítésben a Swiss Medical kiváló eredményeket tud már eddig is felmutatni.
Elhivatott kollégáim nagyon sokat dolgoztak, így a fizetések lecsökkentése és az elbocsátások nálunk elkerülhetővé váltak. Morális és pénzügyi helyzetünk stabil. A nehéz hónapok azonban most jönnek és a COVID betegek száma meg fog ugrani.

A járvány első hat hete után tartós, az ellátási formákat részben felforgató változásra számítok. A nagy rendelők, a korábbihoz képest, kisebb napi forgalommal fognak menni. A távolság tartás miatt csökkenteni kell a zsúfoltságot. Ez a jövedelmezőséget rontja. Az árak további emelkedésére számítok. A Swiss Medical nem tervez áremelést, a jobb minőségű ellátásra törekszik, ehhez a profitja jelentős részét beáldozza. A távkonzultáció előre fog törni és egyre többen fogják igénybe venni. Ennek megfelelően az ára is csökkenni fog. Jelenleg egy átlagos szakorvosi vizsgálat ára 22000 FT a távkonzultációban ez 15000 FT körül lesz. Ehhez jelentős informatikai fejlesztések szükségesek. Mi már túl vagyunk ezeken és további robosztus fejlesztéseket végzünk. Felértékelődik a Budapesti Iparkamara Orvosi Szekciójának szerepe és dr Fábián Lajos és dr Varga Péter Pál vezetésével ez lesz a meghatározó magán egészségügyi vélemény formáló centrum. A kormányzat a jövőben megítélésem szerint jobban partnerként tekint a magán egészségügyre, jobban részt tudunk venni a szűrésekben és ezáltal a daganatos és szív érrendszeri halálozás csökkentésében. Erősebb állami felügyeletet remélek a szolgáltató ellenőrzések során. Mi már túl vagyunk egy 46 telephelyet érintő, nagyon akkurátus ÁNTSZ ellenőrzési körön. Remélem a versenytársainkat is górcső alá veszi a hatóság és tisztul a verseny. Meggyőződésem, hogy a fair adózó és ellátás biztonságot garantáló nagy szolgáltatók, mint a Swiss Medical, a Róbert Klinika vagy a BEK megkapják a megfelelő előnyt a lakás rendelőkkel szemben.
Gratulálok az Uzsoki Kórház helytállásához, ahogy a legnehezebb időkben is fogadja a sürgős betegeket. Minél több intézetnek kívánom, hogy példájukat átvegye. Remélem a BEK minél előbb elindítja a valós trauma centrumát a magán betegek részére, mert nagy szükség van egy robosztus, kórházi háttérrel rendelkező, magán baleseti és sürgősségi centrumra. Nagyon szorítok, hogy a DMC Kórházát Bartók János végre megnyissa és oda is tudjunk beteget küldeni műtétre. Példa értékűnek tartom a Maternity csendes, szolid építkezését, mely során gyermek orvosi lábbal egészíti ki a szülészeti, nőgyógyászati tevékenységét. Nagy hiány van jelenleg kivonuló privát gyermek ügyeletben, pedig ennek a tevékenységnek most kifejezetten sok szülő örülne a járványos időszakban. Hálás vagyok nekik, hogy a terheseinket tovább vitték és egészséges, Covid mentes kisbabák születtek náluk. Végül kívánom, hogy a Svábhegy ügyeletes gyermekorvosai visszatérjenek a kivonuló ellátáshoz, nagy szükség van minden gyermekorvosra Magyarországon.

 

Kovács Antal, Da Vinci Magánklinika ügyvezető igazgatója

Természetesen mindig az aktuális szabályozásokat, rendeleteket maximálisan szem előtt tartva, inkább túlteljesítve azokat működünk. Az aktuális szabályoknak való megfelelés miatt mi is csak a nem halasztható vizsgálatokat végeztük el, ezáltal a járóbeteg ellátás keretében jelentős volt az elhalasztott vizsgálatok száma. Természetesen jelentős költség növekedéssel, egyéni védőfelszerelés dolgozóknak, orvosoknak, betegeknek, valamint még jelentősebb bevétel kieséssel jár a vészhelyzet kezdete óta a működésünk, de azt gondoljuk, hogy nem tehetjük meg, hogy ne lássuk el azokat a betegeket, akiknek az ellátását a hatályos jogszabályok, rendeletek megengedik. A fekvőbeteg ellátásunkat már a vészhelyzet kihirdetése előtt leállítottuk, így ott még jelentősebb a bevétel kiesés, illetve a páciensek ellátásának hiánya. A magánegészségügyi korlátozások feloldása valójában politikai jellegű kacsa, mivel nem is volt igazán korlátozás minisztériumi szinten a magánellátásra. Van azonban szakmai korlátozás, az adott szakmák szakmai kollégiumai részéről, melyek továbbra is fennállnak és lassan-lassan módosítják azokat a aktuális helyzetnek megfelelően. Valóban szélesebb körben tudjuk most a szolgáltatásainkat nyújtani, mint a vészhelyzet kihirdetésekor, de ez nem Gulyás Miniszter Úr bejelentésének köszönhető, hanem a szakmai kollégiumok lazításainak. Mindemellett a vírusos időszak kezdete óta a tőlünk telhető minden óvintézkedést megteszünk és a jövőben is meg fogunk tenni pácienseink és a saját magunk védelmében azért, hogy a rengeteg ellátatlan beteg ellátásában tudjunk segíteni.  A járóbeteg ellátásban folyamatosan szélesítjük a szolgáltatási spektrumot, míg a fekvőbeteg ellátásban nagyon magas védekezési mechanizmusok mellett tervezünk hamarosan újraindulni. Már elérhető nálunk PCR covid-19 teszt, mellyel mind a személyzet, mind a fekvőbeteg ellátásban résztvevők érintettségének kockázata jelentősen csökkenthető.
Óvintézkedéseink, a járóbeteg ellátásban: betegek előszűrése, akut felső légúti panaszok esetén a vizsgálat elhalasztása / csak a pontos időpontra érkeznek a betegek, egyedül, kísérő nem léphet be az épületbe / lázmérés, kézfertőtlenítés után egyéni védőfelszerelést kap a beteg (szájmaszk, kesztyű, lábzsák) / orvosok, dolgozók a szakmai előírásoknak megfelelő védőfelszerelésben dolgoznak / kialakítottunk kinti várakozásra alkalmas helyet jó idő esetén, csak akkor kell bejönnie a betegnek, ha ő következik, melyről az udvaron is megtalálható információs rendszer értesíti. Mindezt telefonos értesítés formájában is megtesszük, így akár az autójában is tud várakozni. / védőfal a recepciós és a beteg közt / az előírtnál sokkal gyakrabban fertőtlenítünk . A fekvőbeteg ellátásban pedig A járóbeteg ellátásban bevezetetteken felül mind a betegek, mind a személyzet PCR tesztelése. / Személyzet heti váltásban történő munkarendje. / Egyéni védőfelszerelésben való munka. / Látogatási tilalom fenntartása a vészhelyzet végéig / Rövidebb műtéti idővel és bennfekvéssel járó beavatkozások stb.

Az elmúlt években folyamatosan növekszik az igény a magán-egészségügyi ellátások iránt, mely igény a vészhelyzet kihirdetése óta, az állami ellátás gyakorlati értelemben vett leállása óta, növekedett. Most a lazításokkal kapcsolatos félretájékoztatások, politikai tartalmú nyilatkozatok miatt kicsit tanácstalanná válnak a betegek, mivel az egyik oldalon azt hallják, hogy mehetnek orvoshoz, műtétre, de a szakmai kollégiumok szabályi miatt sok beteget nem tudunk ellátni, ami nem vet jó fényt sem a magán, sem az állami szolgáltatókra. A teljes újraindulás után azt gondolom, hogy ugrásszerűen fog emelkedni az igény a minőségi ellátásokra, meg fognak jelenni olyan betegek is, akik eddig nem választották a magánellátásokat, mivel az állami rendszer nem lesz képes ellátni ezt a rengeteg feltorlódott beteget. Aztán a kezdeti roham után személy szerint kis visszaesésre számítok, mivel az embereknek a gazdasági helyzete nem javult, sőt romlott a vészhelyzet ideje alatt. Rengetegen veszítették el állásukat, vagy kerültek részmunkaidőbe. Ezek az időszakok nem a költésekről, inkább a spórolásról szólnak. Emellett maguk a szolgáltatók is nehéz időket élnek meg, jelentős árbevétel kiesés mellett emelkedett költségekkel tudunk dolgozni. Csak az marad versenyképes helyzetben, aki jelentős tartalékokkal rendelkezett. 

 


Straub Fanni, a FoglaljOrvost.hu és a Praxisakadémia alapítója

A március 16-i leállást azonnal megéreztük a FoglaljOrvost.hu felületén, ugyanakkor utána két erős hullámot is érzékeltünk, egyrészről aki tudott, átállt az online üzemmódra, a lehetőségeikhez képest távkonzultációt vállaltak, ezek megjelentek a Foglaljorvost felületén is, kiemelve. Másrészt nagy számban kerestek meg minket olyan rendelők, amelyek korábban nem voltak jelen a portál kínálatában, de a válságban érezték szükségét, hogy még egy, vagy inkább egyetlen marketinglábuk legyen. A május 4-i újraindulást tűzközelből figyelem, látom a igyekezetet, az erőn felüli küzdelmet, hogy biztonságosan, de minél hamarabb újraindulhassanak a privát praxisok. Azt várom, a rendelői kapacitásokat kihasználva, minden szereplő a leghamarabb szeretné maximalizálni a működését. Néhol látok akadályokat, az idősebb szakorvosok nem, vagy nehezebben térnek vissza, illetve a szakdolgozók is aggódnak helyenként a vírus miatt. A betegek az elmúlt két hónapban gyakorlatilag ellátatlanok maradtak, tehát az igény mindenképpen megvan a (privát) ellátásra.

A konszolidáció felgyorsulását prognosztizálom. A 2, vagy akár több hónapos leállást, kapacitáson aluli működést nehezen élik meg a privát egészségügy szereplői, könnyebben döntenek az eladásról, a kapott ajánlatról, vagy épp, és erre is van példa, a nyugdíjbavonulásról. Az erő a nagy szereplőkben van, hogy egy hasonló krízist túléljenek, ők pedig tovább kívánnak és tudnak is növekedni. Bízom benne, hogy nem fog minden a korábbi állapotra visszarendeződni, és a távkonzultáció a napjaink része marad, abban is bízva, hogy ennek a jelenleginél szélesebb jogszabályi lehetősége is megszületik. Az egészségügyben a koronavírus okozta válság felgyorsította a digitális forradalmat, amit mind az ellátói, mind a páciensoldal elégedettséggel használ. A konszolidáció részeként tovább tisztul és fehéredik a piac. A vírussal érkező gazdasági válság megfontolásra, optimalizálásra késztette a praxisokat, melynek hatása a válságot követően fejtődik majd ki. A válság végeztével a privát szektor némi túlzással megerősödve éledhet újjá, a keresleti oldalon azonban a nagy számú ellátatlan, romló egészségi állapotú betegekre ugyanúgy lehet számítani, mint arra, hogy az eddiginél kisebb tömegeknek lesz financiális lehetősége a magánellátásra. Ez hatással lehet az árakra, épp ezért hosszú távon áremeléssel – személy szerint – nem számolok. A fogászatok a legnagyobb vesztesei a hazai krízisnek, a mi partnereinket, mérettől függetlenül, rendkívül megviselte a COVID-válság, itt még a többi szakterületnél is komplikáltabb az újraindulás, viszont annyi befektetés és átadatlan munka áll a rendelőben, hogy még inkább lépéskényszerben vannak. Ebből fakadóan itt még érhetnek minket meglepetések, itt is elindulhat egyfajta optimalizáció és piaci átrendeződés. Végezetül bízom benne, végre tényleg valósággá válik egy széles profilú privát fekvőbetegellátó Budapesten.