Népszerűvé szeretné blogját, de nem tudja, hogy kezdjen hozzá? Használja ki Facebookot! Az emberek nagy része már regisztrált a honlapra, így az tökéletes arra, hogy felpörgesse blogjának olvasottságát!

FB

Ha az ember blogot vezet, előbb-utóbb szeretné minél ismertebbé és olvasottabbá tenni azt, hiszen ezért teszi fel munkáját az internetre. A mai blog- és honlap-áradatban azonban ehhez egy oldal önmagában nem elég – hírverés is kell mellé. Valószínűleg Ön is regisztrált már a Facebookra – miét ne használná fel erre? Ha valaki meghallja a közösségi média kifejezést, szinte biztos, hogy azonnal ez az oldal ugrik be neki. Nem véletlenül, az utóbbi években a világ szinte minden pontján elterjedt a honlap, immár egy milliárdan használják! Sok agyonlike-olt és többszörösen megosztott tartalmat láthat ott az ember, ha valamit felkapnak, akkor azt igazán felkapják. Éppen ezért ma már szinte kötelező egy Facebook oldalt létrehoznia a blogjának, valamint lehetővé tenni, hogy az emberek megosszák vagy like-olják bejegyzéseit.

Nulladik lépésként íme, egy kis szótár-segítség kezdőknek!

  • Poszt vs. bejegyzés: posztot a Facebookra rak ki az ember, bejegyzést a blogjára.
  • Facebook page (Facebook oldal): az a Facebookon belül létrehozott oldal, amin a Facebookra tudja posztolni bejegyzéseit. A Facebook page lehetővé teszi, hogy a blogger a közösségi oldalon keresztül népszerűsítse munkáját. Ha ezt az oldalt tetszikeli valaki, a legfrissebb posztjai megjelennek a személy hírfolyamában. Így neki nem kell külön felkeresnie a blogot ahhoz, hogy megnézze, van-e új bejegyzést – erre emlékezteti az író és a Facebook. (A Praxis Akadémia Facebook oldala ez.)
  • Facebook like box: az a doboz, amely a blogján jelenik meg, és mutatja legfrissebb Facebook posztjait, valamint azt, hányan like-olták az oldalt.
  • Like button (tetszik gomb): nem hinném, hogy ezt sokaknak kell magyarázni, de azért nem árthat.:) Ezzel a gombbal lehet jelezni, hogy egy-egy tartalom tetszik a blogolvasónak, minél több a like, annál népszerűbb a bejegyzés. A like-olt bejegyzés automatikusan megjelenik a tetszikelő személy hírfolyamában, így elterjedhet a Facebookon.

Hogyan hozza létre a blog Facebook oldalát?

Lépjen be Facebook-profiljába! Oldalt a menüpontok között talál egy „OLDALAK” nevűt, vigye rá az egeret, és amikor megjelenik a „Továbbiak” felirat, kattintson rá! Felül megtalálja az „Oldal létrehozása” gombot, arra rákattintva megkezdheti a válogatást az oldalkategóriák között. Érdemes valamilyen egészséggel foglalkozó kategóriát választani, ezután értelemszerűen kell kitölteni a dolgokat. A képekhez (profilkép, illetve borítókép) szép és méretben is megfelelő fotókat töltsön fel, hogy az ne legyen pixeles! A profilkép minimum 180×180 pixeles kell, hogy legyen, a borítókép pedig 851×315-ös.

FB_lepesek1

Hozzon létre Facebook page-et!

Hogy szerezzen Facebook-boxot blogjára?

Ha Bloggert használ…:

Kattintson az alábbi linkre! Itt a megadott Facebook Page URL helyére másolja be saját oldalának címét, majd állítsa be, mit szeretne látni a dobozon belül! Szeretné például megmutatni, kik like-olták az oldalt? Pipálja be a „Show Friends’ Faces”-t! Ha a posztjait is szeretné megmutatni (ezt a legérdemesebb!), cselekedjen hasonló módon a „Show Posts” felirattal!

FBlikeboxBL

Először a Facebook-ot keresse fel!

Ezután katt a „Get Code” feliratra. A felugró ablak négy választási lehetőséget fog megadni, Önnek ezek közül az IFRAME kell. Ezt megnyitva megint egy szörnyen kinéző HTML-kóddal találja magát szemben az ember. Ezt a kódot kell bemásolnia a Blogger felületébe.

FBlikeboxBL2

Az IFRAME-re lesz szüksége!

A Bloggert megnyitva, menjen az Elrendezés menüpontra, és ahhoz az oldalsávhoz, ahol a Facebook boxot szeretné tudni, adjon hozzá egy HTML/JavaScript modult! Ide kell bemásolnia a HTML kódot, és ha mindent jól csinált, már kész is!

FBlikeboxBL3

Illesszen be egy HTML/JavaScriptet!

Ha WordPress-t használ…:

Ha belép blogjának Vezérlőpultjába, a Megjelenés/Widgetek menüpontot kell betöltenie. Itt van egy Facebook like box nevű widget, amit a megfelelő helyre húzva, élesíthet honlapján. Ezután már nem kell mást tennie, mint megadnia a blog Facebook oldalának címét, beállítani a megjelenéshez kapcsolódó dolgokat (mekkora legyen, mit mutasson), és meg is jelenik a Facebook like box!

FBlikeboxWP

Ezt kell kitöltenie, ha WordPresst használ!

Hogyan szerezzen Tetszik gombot a bejegyzéseihez?

Ha Bloggert használ…:

Lépjen be a Bloggerbe, és nyissa meg a Sablon/HTML-kód szerkesztése menüt! Ezután kattintson a HTML-kódok területére (ez fontos, másképp nem itt jelenik meg a keresőmező!), nyomja be a Ctrl+F-et, és keressen rá erre a kódra: <data:post.body/>! Valószínűleg többet is fog találni, keresse meg a másodikat. Ha megtalálta, másolja be utána az alábbi kódot, majd mentsen!

<p><iframe allowTransparency=’true’ expr:src=’&quot;http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;layout=button_count&amp;show_faces=false&amp;width=100&amp; action=like&amp;font=arial&amp;colorscheme=light&quot;’ frameborder=’0′ scrolling=’no’ style=’border:none; overflow:hidden; width:100px; height:20px;’/></p>

Meg is van a Tetszik gomb! (Forrás.)

Ha WordPress-t használ…:

Ha ingyenes WordPress szolgáltatónál van, egyszerűen Facebook buttont helyezhet a bejegyzései végére. Lépjen be a WordPressbe, és kattintson a Beállítások/Megosztás fülre! Itt válogathat a megosztó gombok közül. Csak húzza az Elérhető szolgáltatások közül az Engedélyezettekhez!

WPlikebutton

Csak húzza át!

Kicsit lejjebb be tudja állítani, hogy nézzenek ki azok a gombok. Ahogy a lenti kép is mutatja, négy fajta ikon közül választhat: én a “csak ikon” beállítást preferálom a legjobban, mert egységes, de nem egyhangú, ugyanakkor a többi is egész jól néz ki. Érdemes átállítani a gombok címét is: ne Share this legyen, hanem valami magyar! (Kivéve természetesen, ha angol blogot vezet.)

wplike

Gombvariációk WordPressben.