Az okostelefonok és az internet által uralt világ érezhetően megváltoztatta az egészségügyet és az orvos-beteg kapcsolatokat is. Mióta minden páciens zsebében ott lapul a keresőóriás, egészségügyi panaszok felmerülése esetén a forgatókönyv egészen máshogy zajlik le ma, mint néhány évtizeddel ezelőtt.

A modern információ-technológia korában a páciensek úgy érezhetik, hogy minden szükséges tudás már most a birtokukban van. Ahelyett tehát, hogy panaszukkal orvoshoz vagy gyógyszerészhez fordulnának, a Google-t és az internetes fórumokat keresik fel először – hiszen az gyorsabb, a fotelból sem kell felkelni hozzá, diagnosztizálhatjuk magunkat akár a buszon ülve is, ráadásul teljesen ingyen van.

Megfigyelhetőek és elkülöníthetően különböző csoportok az internetes felhasználók között, akik aktívak a fórumokban és egészségügyi témájú oldalokon.

Az egyik legtipikusabb ilyen felhasználói „csoportot” a várandós kismamák és kisgyermekes anyukák alkotják, akik terhességükkel, szüléssel, babaápolással, táplálkozással kapcsolatban adnak és keresnek tanácsot. Az ilyen internetes közösségek, fórumok megléte kifejezetten pozitív lehet, eloszlatja a fiatal anyák aggodalmait, barátságokat köthet hozzá hasonló helyzetben lévő nőkkel, a tapasztaltabb, többgyermekesek megosztják a számukra bevált termékeket, tanácsokat az első gyermeküket várókkal. Ha egy bizonytalan fiatal nő rendelkezésére állnak ezek az oldalak, az gyakran rengeteg segítséget jelent számára.

Szintén kiemelten sok a keresés az intim jellegű egészségügyi témákban, mint a nemi úton terjedő betegségek, szexuális zavarok, vizelettartási gondok, stb. Érthető hogy olyan kérdésekben, ami szégyenérzetet okoz számukra, inkább a képernyő árnyéka mögé bújva keresnek a páciensek megoldást, remélve hogy ezzel megússzák a személyes konzultációt.

 

A páciensek internetes tájékozódása alapvetően nem ördögtől való, persze fantasztikus, hogy ilyen egyszerűen utánakutathatunk kicsit a kérdéseinknek, de komoly veszélyeket is rejt magában. A modern kor orvosának fel kell készülnie arra, hogy páciensei a rendelőbe érkezve valószínűleg már tetemes kutatómunkán vannak túl, és ezt szem előtt tartva kell tájékoztatnia a szükséges teendőkről.

Mi lehet a kapcsolat tehát az orvosok és az internetes tájékoztató anyagok között?

Dr. Ficzere Andrea, az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatója szerint* a kettőnek kiegészítő kapcsolatban kell lennie egymással. Az orvosoknak el kell fogadniuk az internet jelenlétét az egészségügyben, a pácienseknek azonban továbbra is bízniuk kell az orvosok szakértelmében. Jó, ha előre tájékozódnak, összegyűjtik a kérdéseiket, de az orvos tanácsát érdemes megfogadni, a felírt gyógyszerekben, azok dózisában, a szükséges előírt további vizsgálatokban, életmódbeli előíásokban nem szabad önkényesen dönteni, változtatni az orvos beleegyezése nélkül. Az orvosok részéről ez türelmet és készségességet igényel: a megszokottnál több kérdés merülhet fel egy rendelésen olyan páciens részéről, aki már utánaolvasott panaszának. Ezt nem szabad rossz néven venni: nem a hitetlenség, inkább az aggodalom vezérli a pácienst, aki a „több szem többet lát” elvét alkalmazva keres választ kérdéseire internetes keresések százai során.

Összefoglalva, orvosként ne az „ellenséget” lássa az internetben, kovácsolja inkább azt előnyére! Legyen a célja, hogy eloszlassa az interneten keringő tévhiteket és megerősítse azokat az oldalakat, ahol értékes tartalmak olvashatóak! Indítson saját weboldalán, közösségi oldalán blogot, cikkgyűjteményt, orvos válaszol rovatot: a modern, okos eszközöket használó generáció érdeklődve keresi az ilyesmit.

___
*Dr. Ficzere Andrea cikke elolvasható a blogján, IDE kattintva.