Évek óta magánpraxisban dolgozik? Akkor biztosan Ön is tapasztalta már, hogy mekkora hatással lehet a rendelő forgalmára egy-egy „pokróc”, azaz mogorva asszisztens vagy recepciós… Rövidebb ideje praktizál? Akkor lehet, hogy ebbe a szituációba Ön is belefut majd… A „pokróc” munkatárs megölheti a praxist – mivel a páciensek szó nélkül eltűnnek!

Medical discussion at hospital with patient

Sokat számít, kedves-e az asszisztense

Annyi rémhírt és negatív véleményt írnak néha az interneten az orvosokról, hogy azt hinné az ember, a páciensek mindig közlik a rendelőben, ha valami nem tetszik nekik. Ez azonban sajnos nem így van. Hogy miért sajnos? Mert így praxisvezetőként, magánorvosként sosem tudhatja meg, miért nem tér vissza Önhöz az adott páciens. Pedig lehet, hogy Ön mindent jól csinál…

Hadd osszak meg Önnel egy rövid történetet a fogorvosomról. Az egyik nagyobb fogorvosi rendelőben két fogorvoshoz lehet bejelentkezni felváltva. Mikor először odamentem, egyikőjükről sem tudtam semmit, így hagytam, hogy ahhoz osszanak be, akihez éppen van szabad időpont. Az illető azonban nagyon szótlan, mogorva volt, nem lehetett vele a kezelés előtt vagy után beszélgetni, kínos volt az egész. Éppen ezért az első adandó alkalommal áttértem a másik fogorvoshoz, aki nemcsak jó szakember, de kedves és beszédes is. Mondanom sem kell, azóta a mindig a második fogorvost keresem fel.

Ennyit számít, hogy valaki mennyire kedves az emberrel.

Ugyanígy meghatározó lehet az asszisztens, a recepciós munkája is. Azt hinné az ember, belőlük keveset lát a páciens, hiszen nem ők a gyógyítás „főszereplői”, csak a háttérmunkát végzik, így ameddig jó munkaerőnek számítanak, nem gond, hogy esetleg élesebb a nyelvük a kelleténél vagy éppen alig mosolyognak. Pedig a páciens igenis sokszor érintkezik az asszisztenssel!

 • Először például, amikor telefonon keresztül bejelentkeznek a rendelőbe. Gondoljon bele, már az első benyomást maga a recepciós adja! És telefonon keresztül is lehet érzékelni, mennyire kedves és segítőkész ember van a túloldalon, sőt, azt is, mosolyog-e…
 • Utána, amikor belép a váróterembe. Ha valamiért ráadásul várakozni is kell, az asszisztens/recepciós kedves mosolya oldani tudja a páciens feszültségét – míg az nem, ha mogorván siet fel-alá.
 • Ha asszisztensről van szó, a kezelés közben is érzékelheti a felőle érkező „pozitív” energiákat.

Honnan lehet észrevenni, hogy valami baj van?

 • Nyilvánvaló jel, ha a páciensek száma csökken, és ez összeköthető az asszisztens / recepciós megjelenésével.
 • Persze, nem mindig eléggé drasztikus és hirtelen a változás ahhoz, hogy feltűnő legyen – ráadásul lehet, hogy az adott munkaerő csak valamennyi idő eltelte után veszti el lelkesedését, és vált „pokróc üzemmódba”. Ilyenkor alaposan bele kell gondolnia, vajon mi lehet a pácienscsökkenés oka.
 • Bízzon a megérzéseiben és észrevételeiben! Ha már régóta a csapat tagja az asszisztens/recepciós, Ön ragaszkodhat hozzá, és ezért nem biztos, hogy tudatosítja magában, hogy nem teljesen az a munkaerő, akire rendelőjének szüksége van. Figyeljen oda rá, ne hagyja, hogy a közös munka annyira a mindennapi rutin részévé váljon, hogy emiatt ne vegye észre a jeleket!

Mit lehet tenni, hogy megváltozzanak a dolgok?

 • Ne keressen kifogásokat! Lehet, hogy a munkatársa a szívéhez nőtt, de a magánpraxis üzlet is, amelynek jövedelmezőnek kell lennie, hogy megérje azt a munkát, amit Ön belefektet. Éppen ezért, ha úgy érzi, hogy munkatársa nem olyan munkamorállal dolgozik, amilyennel kéne, ne keressen számára kifogásokat! Sajnos a munkáját nem befolyásolhatja (legalábbis nem hosszú távon) az, ha magánéleti gondjai vannak, vagy belefásult az egészbe.
 • Mindenképpen beszéljen hát munkatársával! Üljenek le (minél hamarabb), és beszéljék át a dolgot – még akkor is, ha kellemetlen párbeszéd lesz. Előtte mindenképpen gondolja végig, pontosan mit szeretne mondani munkatársának! Az alábbi dolgok mindenképp legyenek benne!
  1. Az, hogy milyen fontos is az asszisztens/recepciós munkája, hogy mennyire sok minden függ attól, hogy milyen benyomást kelt a páciensekben.
  2. Az, hogy Ön értékeli szakmai tudását, azonban úgy veszi észre, olyan dolgok hatnak a munkája többi részére, amiknek nem kéne.
  3. Azt, hogy ezen változtatni kell, hogy a praxis stabil hátteret nyújthasson minden dolgozónak.
 • Sajnos vannak olyan esetek, amikor az asszisztens a figyelmeztetés ellenére nem hajlandó változtatni viselkedésén. Ilyenkor, bármennyire is nehéz ez, el kell engedni. Nem mindegy, hogy a rendelő nevét milyen minőséggel, munkaerővel, szolgáltatással kötik össze!

Önnek volt hasonló tapasztalata? Ossza meg velem és olvasóimmal egy kommentben!

Hasznosnak találta a cikkem? A „Tetszik” gombra kattintva ajánlja másoknak is!