Napi tíz perc, egy telefon és egy kis gondolkodás kell ahhoz, hogy páciensei biztosan visszatérjenek Önhöz! A legegyszerűbb megoldást ajánlom most Önnek, amely mégis hatékony, ugyanakkor olcsó – és bár Amerikában már bevett szokás, Magyarországon még senki sem használja. Pedig maradandó élmény és biztos siker, ráadásul a jó hírének is kedvez!

Business man in office, phoning

Amerikában már rájöttek, hogy vannak olyan páciensek, akiknek nem elég, ha csak a kezelés alatt kapnak információkat, és érzik azt, hogy törődik velük kezelőorvosuk. Sokan Magyarországon is azért költenek magánkezelésre, mert (a nagyobb szakértelem és korszerűbb módszerek mellett) olyan mértékű törődésre vágynak, amelyet az állami egészségügytől nem kaphatnak meg. Ezt biztosan Ön is észrevette, amikor kedves szavait hallva hálásan mosolyogtak vagy megköszönték a körültekintő gondoskodást. Ha tudatosan végiggondolja, kik ezek a kulcspáciensek, és megadja nekik azt a törődést, amire vágynak, sőt annál egy hajszálnyival többet, biztosan visszatérnek még Önhöz!

Mindehhez nem kell több mint napi tíz perc és egy telefon. Egy udvarias és érdeklődő hívás garantáltan meglepi majd pácienseit! Önnek természetesen nem kell hosszasan beszélgetnie a felhívott pácienssel, elég néhány kérdést feltennie. Az ellen is tehet, ha úgy érzi, a telefonhívás el fog húzódni! Hogy mit, írásom folytatásából megtudhatja!

teée1

Miért épp telefonhívás?

Most biztosan azt gondolja, mi értelme van ennek az egésznek. Miért hasznos egy egyszerű telefonhívás? Mégis miért lenne ez a megoldás? És egyáltalán – minek növelje ezzel a telefonszámláját?

Jó néhány érv szól a telefonhívás mellett, gyakorlatiastól a szociálisig. Egyrészt, ez a napi pár perc beszélgetés még mindig olcsóbb, mint reklámfelületekre költeni, pláne, ha előnyös csomagja van. Másrészt, ezzel a módszerrel célzottan azokat a személyeket és azzal az üzenettel éri el, akiket és amivel szeretné. Harmadrészt, nagyon egyszerű, csak egy kis gondolkodást és néhány kedves szót igényel. Ráadásul nem mindennapi megoldás, így biztosan megjegyzi majd a páciense, és tovább is adja ismerőseinek, így másokhoz is eljut kedvességének a híre!

Kik igénylik az extra gondoskodást?

A páciensek jellemükből vagy helyzetükből adódóan igényelhetik azt a bizonyos hívást.

Nyilvánvalóan vannak olyan emberek, akiknek szükségük van a megerősítésre, látniuk kell, hogy valaki vigyáz rájuk a „betegség világában”, hogy ne érezzék magukat elveszettnek. Ők, bármilyen problémájuk van, igénylik ezt a törődést, amelyet az állami rendelőkben nyilvánvaló okokból nem kaphatnak meg, így magánpraxisokat keresnek fel.

Megint másoknak ez nem a jellemükből fakad, hanem a helyzetükből: egy nagy vagy már hosszú ideje elhúzódó betegség esetén reményt adhat nekik az orvosuk. Ez jelenthet komoly és ijesztő betegséget is, például rákot, de ide tartozhat akár egy makacs és jelentős bőrprobléma is.

Ha valakit nemrég engedtek ki a kórházból, ahová Ön utalta be, esetleg valamilyen gyógyszerhasználatba (például inzulin) kezdett, aminek, ha nem megfelelően használja az ember, megvannak a maga veszélyei vagy mellékhatásai, szintén a kulcspáciensek sorába tartozik!

Akárcsak az a személy, aki először keresi fel rendelőjét. Lehet, hogy neki semmilyen komoly problémája nincsen, és tudatosan nem is igényli külön az extra figyelmet, de mély benyomást tehet rá, ha felhívja az első találkozó után egy kedves szöveggel. „Örülök, hogy megismerhettem, XY. Remélem, megválaszoltam az összes kérdését. Ha az óta valami mégis felmerült, kérdezzen nyugodtan!”

Az ilyen emberek az Ön kulcspáciensei! Ők igénylik azt az extra gondoskodást, amit könnyen megadhat nekik, ha kipróbálja ötletünket!

tele2

Milyen legyen egy telefonhívás?

Az egész módszernek éppen az a lényege, hogy keveset tesz, mégis sokat ér vele.

Miután végiggondolta, páciensei közül kik azok, akiket a héten érdemes felhívnia, hogy megtudja, van-e valamilyen mellékhatása a gyógyszernek, javult-e az állapotuk vagy kedvező híreket kaptak a kórházi beutalás után, írjon róluk egy heti beosztást! Napi egy telefonhívás, az öt legsürgősebb eset, ez már hatékony szám!

Kevés az ideje? Úgy érzi, most még pár perce sincs? Ha van olyan beosztottja, aki átlátja a betegek helyzetét, és úgy gondolja, hogy az esetleges kérdések nagy részére tud válaszolni, ráadásul kedves a hangja, érdemes megkérnie arra, hogy intézze el az egyszerűbb telefonokat napközben! Így Önnek már csak azokkal a hívásokkal kell törődnie, ahol összetettebb választ igénylő kérdést tett fel a páciens.

A beszélgetés mindig legyen kedves! Ha megnyugtató hangon beszél a pácienssel, nem fog azonnal arra gondolni, hogy „Úristen, biztosan haldoklom!”, amikor rájön, ki hívja.

Hasonló okokból, mindig konkrét kérdéseket tegyen fel, és ne általánosakat! Ne azt kérdezze meg, hogy van-e valami probléma, hanem hogy az új gyógyszernek van-e valamilyen mellékhatása vagy használ-e a kenőcs, amit a beteg kapott. Így azonnal tudni fogja, hogy udvarias ellenőrzésről van szó, nem pedig egy rossz hír felvezetését hallja éppen.

A beszélgetés mindig legyen rövid, maximum 5-7 perc! Így a számláját is megvédheti, ráadásul nem is az a célja, hogy újabb kezelést adjon páciensének, hanem hogy visszavonzza rendelőjébe. Ha úgy érzi, a betegben túl sok a kérdés vagy a mondanivaló, nyugodtan vágjon közbe! „Úgy érzem, sok kérdése/mondanivalója van. Minél hamarabb meg kellene beszélnünk még egy kezelési időpontot, hogy mindent rendesen tisztázhassunk.” (Ezt természetesen csak annak ajánlja fel, akinek tényleg szüksége van rá!)

A legérdemesebb kora este elintézni a napi beszélgetést. Így Önt sem zavarja az, hogy még dolga van a rendelőben, és a betege sem azon stresszel, hogy miért a munkatársai vagy éppen a főnöke előtt kell beszélnie az egészségügyi állapotáról.

Mit is kell tennie tehát röviden?

1. Gondolja végig, kik azok a kulcspáciensek, akik az extra gondoskodást igénylik!

2. Kérje ápolója/asszisztense segítségét, majd használja Ön is a telefont!

3. A hangja legyen nyugodt!

4. Ne általánosságokban tegyen fel kérdéseket, hanem specifikus dolgokra kérdezzen rá!

5. Legyen a beszélgetés rövid! Ha úgy látja, hogy el fog nyúlni, inkább találkozzon a pácienssel!

Öt átgondolt, mégis egyszerű lépéssel közelebb kerülhet pácienseihez, így ők biztosan ragaszkodni fognak Önhöz. Egy kedves, megbízható, érdeklődő, a hivatásáért igazán lelkesedő orvost látnak majd Önben – ritka kincset a magyar egészségügyben!