Ha már kitalálta, melyik szolgáltatónál legyen, és hogyan nézzen ki a blogja, valamint beállította a Google Analytics-et is, ideje tartalommal feltölteni az oldalt. Íme néhány alapszabály, amelyekre érdemes ügyelni írás közben!

Hogyan írjon?

  1. Csak egyszerűen! A blog egyik célja az, hogy megértsék Önt a páciensek, ehhez azonban az kell, hogy minél kevesebb orvosi szakszó legyen a bejegyzéseiben. Amit lehet, próbáljon meg köznyelven elmagyarázni, amire pedig nincs pontos szó, írja körül zárójelben!
  2. Akár mini szótárt is vezethet. Ehhez érdemes egy stabil lapot kialakítani, ami nem időrendben ágyazódik a többi bejegyzés közé, hanem a főoldalon mutat rá egy állandó link. (Mint például ezen az oldalon a „Rólunk” fül.) Itt folyamatosan rögzítheti azokat a betegségeket és orvosi szakszavakat, amelyeket az egyes bejegyzésekben használt, így a betegei könnyen visszakereshetik, amire nem emlékeznek.
  3. Ne használjon túl sok többszörösen összetett mondatot! Egy idő után elveszítheti az ember a fonalat, ha három egymás utáni bekezdés is csak egy-egy, többsoros mondat. Ezt pedig nem szeretné, igaz?
  4. Érdemes egyes szám második személyben megszólítani az olvasót. Így „közelebb kerülhetnek egymáshoz”, még ha csak virtuálisan és a szavak szintjén is, hiszen az olvasó tudat alatt úgy érzi majd, a szavakat közvetlenül neki szánták.
  5. Mindig olvassa át akár többször is a bejegyzést, mielőtt feltölti! Minden ember hibázik, és néha nehéz észrevenni ezeket a hibákat: az elütéseket, a rossz szóhasználatot, a nyelvtanilag nem megfelelő, mégis bevett formákat (például az angol nyelvből átvett szenvedő szerkezetet). Azonban Ön igényes írást szeretne kiadni a keze közül, hiszen ez is azt jelzi, milyen jó szakember. Nem igaz?

iStock_000012568349Small

Miről írjon?

  1. A minőség fontosabb, mint a mennyiség. Illetve, ez így nem teljesen igaz, hiszen csak a folyamatos jelenlét, az előre megjósolható időszakonkénti (azaz pár naponkénti) posztolás marasztalja az olvasókat. Tehát helyesbítek: a minőség fontosabb, mint a mennyiség, ha hosszú, tartalmasnak szánt bejegyzésről van szó. Ilyeneket hetente egyszer vagy kéthetente érdemes feltölteni, jól végiggondolni, többször átolvasni, ezek által bemutatni, mennyire jó szakember is Ön.
  2. Ugyanakkor ennél gyakrabban oszthat meg dolgokat olvasóival. Ha a blogjára könnyedebb tartalmakat is szeretne feltölteni, ne habozzon, ezekből többet is találhat egy héten. Egy jól eltalált, humoros kép, egy tartalmas videó, érdekes hír apró kommenttel – ezek a rövid bejegyzések csak színesebbé teszik az oldalát.
  3. Próbáljon meg a páciensek agyával gondolkozni! Miért érdekes nekik az a hír, ők is viccesnek tartanák az adott képet, milyen hasznuk származhat a legújabb kezelési módból? Mindig keresse meg azt az aspektust, amely révén szerintük is releváns lesz az új bejegyzés!

tartalom

Még néhány hasznos tipp…

+ Írjon magáról egy kedves bemutatkozó szöveget, amelyet a főoldalon elolvashatnak az odalátgatók! Így tudják, kinek a blogját olvassák, milyen szakmai háttérrel rendelkezik az illető, és mi a célja az adott oldallal.
+ Érdemes egy jól sikerült képet is feltölteni mellé! Ez szintén csak növeli a szimpátiát.