A rendelő elhelyezkedése, a megtalálhatósága alapvetően befolyásolja sikerét. Két ugyanolyan rendelő közül garantáltan az lesz a nyereségesebb, amelyik a páciensek szempontjából jó helyen van! De mit gondolnak a páciensek jónak?

Kövesse a tippeket, és több páciens keresi fel a rendelőjét!

Kövesse a tippeket, és több páciens keresi fel a rendelőjét!

„A kezelés jó volt, de egy magánrendelőtől nem azt várja el az ember, hogy egy pincében legyen…” „Sikerült elkésnem, mert egyszerűen nem találtam meg a rendelőt! Sehol egy tábla!!” „Jó lett volna tudni, hogy a bejárathoz meg kell kerülni az épületet.” Ilyen és ezekhez hasonló páciens visszajelzésekbe botlok a FoglaljOrvost.hu révén. A rendelő elhelyezkedése azonban nemcsak a visszajelzések minőségét befolyásolja: a bevételeire is nagy hatással lehet, hol van és milyen könnyen található meg magánrendelője. Ha éppen magánpraxist szeretne nyitni vagy költözik rendelője, hasznos tippeket találhat ebben a cikkben. De azoknak is ajánlom, akiknek nincsenek ilyen terveik, viszont szeretnének több pácienst becsalogatni az utcáról – nekik is vannak tanácsaim!

Ha azon gondolkozik, hol legyen rendelője…

  • Gondolkozzon a tömegközlekedők fejével! A Metropol egyik cikke szerint Magyarországon majdnem annyian használják a tömegközlekedést (28%), mint ahányan autóval járnak (33%). Jó, ha erre is gondol, amikor a rendelőjének a helyét kiválasztja: nem szabad elveszítenie azokat az embereket, akiknek nincs autójuk! Ha Budapesten dolgozik, ezt kétszer annyira figyelembe kell vennie. A fontosabb metró és villamos útvonalak mindig nyerőek, de külvárosi részen is érdemes kifigyelni, van-e a közelben buszmegálló. Ha pedig van honlapja, mindenképpen tüntesse rajta fel, hogyan lehet közösségi közlekedéssel eljutni Önhöz!
  • Legyen könnyen megtalálható praxisa! Lehet, hogy a közelben áll meg a hatos villamos, de ha utána még háromszor be kell fordulni különböző kisutcákba, a páciens biztosan könnyebben eltéved, mintha a főúton van a rendelő. Próbáljon meg a főúthoz minél közelebb helyet találni! Az egyik mellékutca eleje például kiváló megoldás: kevésbé zajos, de azonnal megtalálható. Tipp! Ha mégis csak a belső utcák egyikében sikerül helyet találnia, rakjon ki honlapjára egy térképet, amin pirossal jelöli az útvonalat!
  • A FoglaljOrvost.hu partnereinek forgalmát elemezve azonnal látszik, hogy közlekedési csomópontokon, metrómegálló közvetlen közelében található rendelők forgalma akár 30%-al nagyobb lehet, mint akárcsak 1-2 utcával beljebb. A páciensnek ugyanis nem kell gondolkodnia, hogy a rendelő az utca melyik felére esik, kell-e sétálni, melyik utcából lehet behajtani, mindenki könnyen beazonosítja az ismert közlekedési csomópontokat!
  • Ugyanakkor az is fontos szempont, van-e a rendelő közelében (lehetőleg ingyenes) parkoló! Ha valami komolyan baja van a páciensnek, jobb, ha nem sétál sokat.
  • Egyre divatosabbak a plázák. Régen lakásokban alakítottak ki magánrendelőket, ez azonban eléggé kétélű lehet. Egyrészt az ott lakók tudják, hogy hova tudnak menni, ha orvosra van szükségük, másrészt viszont a magánpáciensek egyre inkább tökéletes környezetet várnak, ha felkeresnek egy magánpraxist. Néhányan kifogásolni szokták azt, ha a gangon végigmenve állati eredetű szagok ütik meg az orrukat, vagy a szomszéd néni kiteregetett ruháitól alig látják a bejárati ajtót. Márpedig, ha az ember hosszú távra rendezkedik be praxisával egy többlakásos magánházba, nem tudhatja, hogy milyen lesz környezete évekkel később. A pláza kicsit nagyobb biztonságot jelent: letisztultabb, megszokottabb környezet, sokan járnak arra, és pontosan tudják, merre van az épület.

Ha már megvan rendelőjének a helye…

  • Praxisát mindenképpen tegye láthatóvá az utcáról is! Érdemes egy-két logót, szebb kinyomtatott feliratot kiraknia az ablakokba, a teraszra, így nemcsak azok találják meg könnyebben praxisát, akik eleve oda igyekeznek, hanem azok is hallanak róla, akik amúgy nem tudnák, hogy ott van. (Éppen ezért mindenképpen tüntesse fel szakterületét is, valamint a telefonszámát a bejelentkezéshez!)
  • Láthatóan írja ki praxisának nevét a kaputelefonra és a postaládára, hogy biztosan tudhassák a páciensek, jók helyen járnak! Másképpen még az utolsó pillanatban visszafordulnak… :)
  • Könnyebben megtalálják praxisát, ha az utcára néz a bejárata! Így nyílegyenes út vezet a rendelőhöz, nem kell kanyarogni és folyosókon bóklászni. Ha viszont ez utóbbi állna fenn, érdemes „belső jelekkel” mutatni az utat, kiírni egy plakátra, hányadik emelet, melyik ajtó; majd nyilakkal mutatni az utat a rendelő felé. A lényeg, hogy addig támogassa a pácienseket, amíg el nem jutnak a váróterembe! Nem szabad előtte elveszíteni őket!
  • Az sem mindegy, hányadik emeleten van rendelője! Lehet, hogy szuper lift vezet a tizedikre, de ha elromlik, akkor bizony lépcsőzni kell, amit a beteg páciensek nem szeretnek. Jobb, ha marad a földszinten vagy esetleg az elsőn!

Ön hogyan segíti pácienseit, hogy könnyen megtalálják praxisát? Van más ötlete is, amelyet megosztana a Praxisakadémia olvasóival? Ne habozzon, kommenteljen! :)