Orvosként azt hihetné, tudja, mit akar a páciense. Azt gondolhatja, nincs fontosabb a szakmai tudásnál és a megfelelő kezelésnél, hiszen ezekről tanult éveken át, és ezekről hallgat továbbképzéseket ma is. Azonban a páciensek kicsit másképp gondolkoznak erről a kérdésről…

Medical discussion at hospital with patient

Egy amerikai felmérésben azt vizsgálták, mi alapján ítélik meg a páciensek, hogy egy orvos jó vagy rossz, mik azok a dolgok, amiket mindenképpen elvárnak tőle, és mik azok, amiket semmiképpen sem fogadnak el.

Eszerint a felmérés szerint a páciensek jóval nagyobb része tartja fontosnak, mennyire kedves és törődő az orvos, valamint milyen kapcsolatot ápol betegeivel (59%), mint azt, hogy sikeres-e a kezelés maga (29%). Bizonyos szempontból megdöbbentő, igaz? Pedig a felmérés szerint az alábbi dolgok a legfontosabbak egy orvosban:

  • az, hogy odafigyel a páciensére, érdeklődést mutat (18%),
  • törődik a pácienssel (8%),
  • jó hatással van a páciensre a modora (8%),
  • más jó tulajdonsága is van, jó embernek tűnik (7%),
  • elég időt tölt a pácienssel (5%).

És mitől lesz „rossz” egy orvos? Eszerint a felmérés szerint a rossz orvos:

  • nem figyel oda a páciensre (17%),
  • nem tölt vele elég időt (10%),
  • és nehezen elérhető, túl sokan foglalnak hozzá időpontot, így szinte lehetetlen bekerülni a rendelőjébe (9%).

Emellett az sem jó, ha az orvos rossz embernek tűnik (6%), negatív hatással van a modora a páciensre (szegény Dr. House-t az emberek 5%-a leszavazta!), nem törődik a betegével (szintén 5%). A potenciális páciensek 9%-a gondolt csak a kezelés kimenetelére: ennyien mondták azt, hogy a rossz orvos félrediagnosztizál vagy nem tudja meggyógyítani a pácienst.

Majdnem kétszer annyira fontos, hogy az orvos odafigyeljen a páciensre, mint hogy szakmailag kompetens legyen! (Forrás: http://www.healthcaresuccess.com/blog/doctor-marketing/good-doctor-vs-bad-doctor-patients-judge-provider-quality.html)

Majdnem kétszer annyira fontos, hogy az orvos odafigyeljen a páciensre, mint hogy szakmailag kompetens legyen! (Forrás)

A felmérés szerint az amerikai páciensek nagy része tehát sokkal fontosabbnak tartja, hogy azt érezze, törődik vele az orvos, mint azt, hogy használjon a kezelés. (Belegondolva tényleg nem értem, a Dr. House c. sorozat hogyan lehetett ilyen sikeres…) Most biztosan azt gondolja, csak az amerikai páciensek gondolkoznak így (esetleg ráadásul azt is, hogy nem normálisak…?), pedig az amerikai visszajelzés nem sokban tér el attól, amit én látok a FoglaljOrvost.hu-n kapott visszajelzések alapján.

Csakhogy a rosszal kezdjem, a magyar magánpraxisokat felkereső páciensek ugyanúgy kiemelik, hogy mennyire rossz, ha nem figyelnek rájuk eléggé, valamint nem magyarázzák el nekik normálisan (számukra is érthetően) a dolgokat. Ez mind-mind az orvos-páciens kapcsolatra vezethető vissza – akárcsak a külföldi példa esetén.

A jó orvos megítélése még jobban fedi az amerikai véleményt. Azok a páciensek, akik jó élményekkel távoznak a rendelőből, leggyakrabban azt emelik ki, mennyire jó, hogy odafigyelt rájuk az orvos, hogy nem futószalagon kezelte őket, hanem elég időt hagyott nekik és rájuk, hogy normálisan elmagyarázta a dolgokat.

Tengeren túl és innen – úgy tűnik, az ilyen apróságokból tevődik össze a jó orvos. Bár ezek alapján az odafigyelés és törődés talán mégsem olyan mellékes apróság, amit szakemberként ki lehet hagyni a képletből!

Önnek mi a véleménye a felmérés eredményeiről? Írja meg nekünk lent egy hozzászólásban!

Ha pedig szeretné ismerősével is megosztani ezeket a megdöbbentő adatokat, kattintson a „Tetszik” gombra!