Immár hónapok óta írom Önnek praxisfejlesztési tippjeimet, azonban, mivel nem ismerem az Ön helyzetét, a tanácsaim közül néhányat nem érezhet személyre szabottnak. (Ez sajnos így is lesz – egészen addig, amíg fel nem keres kérdéseivel. Csak bátran!;)) Éppen ezért, mielőtt nekiáll mindent megvalósítani, amit ajánlok, érdemes végiggondolnia, mikre van ténylegesen szüksége praxisának – és leginkább Önnek. Hiszen az Ön vágyai számítanak, azért nyitotta meg magánrendelőjét, mert ez volt az álma!

Bár nem kell minden tippemet megfogadnia, ahhoz, hogy praxisa olyan sikeres legyen, mint Ön azt elgondolja, mégis keményen meg kell dolgoznia. Sikeres kollégáinak sem repült a szájukba a sült galamb, de még a nyers sem. Megdolgoznak azért nap mint nap, hogy sikeresek legyenek, és fellendüljön a praxisuk. Ha csak ránéznek a monitorra, nem lesz kész a csodás honlapjuk, ha átsietnek a várótermükön, nem veszik észre, mit lát a páciens, és így tovább. Figyelem, kitartás és tudatosság kell a sikeres praxishoz.

De hol kezdődik a tudatosság?

DeathtoStock_Wired4

A legfontosabb kérdésnél: mi kell Önnek? Gondolja végig, hogy mi a célja a praxisával, hova szeretne eljutni, milyen élethelyzetben szeretne lenni például 15 év múlva! Íme, néhány kérdés, amit mindenképpen válaszoljon meg!

A praxisával kapcsolatban:

  • Mennyire fejlett most a praxisom, és milyennek szeretném látni 10-15 év múlva?
  • Szeretnék kollégákat, vagy csak én dolgozzak ott?
  • Hányan dolgozzanak a személyzetben? (Asszisztens, recepciós a váróteremben, takarítónő…)
  • Milyen költségeket jelentenek majd nekem az alkalmazottaim?
  • Mennyire fejlett eszközökkel dolgozzak?
  • Milyen vagyoni státuszú, élethelyzetben lévő pácienseket szeretnék leginkább fogadni?
  • Mennyit szeretnék dolgozni egy héten, és mikor?

A szabadidejével kapcsolatban:

  • Hány gyereket szeretnék / milyen életkorban és -helyzetben lesznek gyermekeim?
  • Mennyi időt akarok a családommal tölteni?
  • Mikor és mennyit szeretnék nyaralni?
  • Barátaimmal mennyire tartjuk a kapcsolatot, milyen gyakran van szükségem egy-egy baráti találkozóra?
  • Hobbijaimra mennyi időt szeretnék áldozni?

Saját magával kapcsolatban:

  • Hol szeretnék lakni 10-15 év múlva?
  • Hány évet szeretnék még dolgozni?
  • Milyen szakmai sikereket szeretnék még elérni?
  • Mik a legfontosabb dolgok az életemben, és azok mennyire összeegyeztethetőek a praxisvezetéssel?

Ezek a kérdések, illetve a kérdésekre adott válaszok azért fontosak, mert egyfajta képet adnak arról, mit szeretne elérni, és ez alapján fel tudja mérni, mennyi idő-, energia- és pénzbefektetésre van szüksége. Így azt is be tudja lőni, a tanácsaim közül miket érdemes és kell megfogadnia. :)

Plusz tanácsok a gondolkozáshoz:

  1. Írja össze a dolgokat! Így hosszú távon is fennmaradnak gondolatai, és jobban átláthatja a terveit, mikor átolvassa azokat.
  2. Igyekezzen reális maradni, de azért kövesse az álmait!
  3. Beszéljen a családjával, a párjával, hogy közös kép alakulhasson ki Önökben a jövőről!

A papírra még kerüljön fel néhány dolog! Például az, hogy mikre van mindenképpen szüksége a sikerhez; Önnek milyen erősségei vannak, mik teszik jó praxisvezetővé; valamint mely tulajdonságai hátráltatják; milyen külső veszélyforrásokkal kell szembenéznie; és milyen lehetőségeket aknázhat ki. Ezek persze csak körvonalas dolgok, de ha tisztában van saját magával, a terveivel és a külvilág esetleges reakcióival, máris jobban és magabiztosabban megállja a helyét, könnyebben veszi az akadályokat is.

Ahhoz ugyanis, hogy sikeres legyen és elérje céljait, leginkább saját magával kell tisztában lennie. Elég elszánt? Elég kitartó? Valamint; tényleg ez az, amiért megéri Önnek, hogy kitartó legyen? Ha igen, vágjon bele! Nem kell lassúnak vagy gyorsnak lenni, nem kell nagyot vagy kicsit lépni, a lényeg, hogy haladjon. Csakis így érheti el álmait.

Ha a családján kívül egy olyan személlyel is szeretné megosztani terveit, aki belelát a magyar magánpraxisok helyzetébe, és nem tartozik a konkurenciához, írjon nekem levelet az info[kukac]praxisakademia.hu-ra! Kíváncsian várom! :)

Hasznosnak találja álomkövetési tippjeimet? Fejezze ki, és kattintson a „Tetszik” gombra!